1) Entegrasyon kursu nedir, kimler için katılmak zorunludur, avantajları nelerdir?
Entegrasyon kursu, almanca bilmeyen, iş kontratı ile gelmeyen kişilere oturum randevusu sırasında verilen bir belge ile zorunlu tutuluyor. Memurun insiyatifine bağlı olarak, bazı durumlarda bu kağıdın verilmediği de oluyor. Eğer istiyorsanız memurdan talep edebilirsiniz.
Entegrasyon kursu 2 bölümden oluşuyor.
1. Bölüm: A1-B1 almanca kursu ve B1sınavı.
2. Bölüm: Leben in Deutschland kursu ve sınavı.
2 bölümü de başarıyla tamamlayıp, sınavları geçip, B1 dil sertifikasını ve Leben in Deutschland sertifikasını aldığınızda, Entegrasyon Sertifikası da alırsınız ve entegrasyonu tamamlamış olursunuz.
Avantajarı:
– Entegrasyon kapsamında gittiğiniz dil kursu, normal gönüllü olarak gideceğiniz en uygun dil kurslarının bile yaklaşık yarı fiyatınadır.
– 2 yıl içinde tamamlarsanız bunun da yarısını iade alırsınız ve toplamda yaklaşık 1/4 ücret ödemiş olursunuz.
– Sınavları tamamen ücretsizdir
– Normal kurslarla tamamen aynı kitap kullanılır, ders içeriği tamamen aynıdır.
Dezavantajları:
– 2. bölüm olan Leben in Deutschland’ı tamamlamak için pek çok kurum 1 kur Leben in Deutschland kursuna gitmeyi zorunlu tutuyor. Bu kurs genelde katılımcıların çok sevmediği, sıkıcı bir kurs. Zaman kaybı yaratabiliyor. (Tip: Frankfurt’ta BBZ Sprachschule kursa katılım zorunluluğu olmadan da Leben in Deutschland sınavına katılmaya izin verebiliyor)
– Mülteci olarak gelenler de entegrasyon sınıflarına gittiği için, sınıfın eğitim seviyesi düşük olabiliyor. Ancak B1e kadar Almanca öğrenmek çok zor olmadığı için bu durum çok büyük bir problem yaratmıyor.
2) Mavi kartlıyım, benim için entegrasyon kursuna katılım zorunlu olmadığı için Ausländerbehörde’den katılma hakkım olduğuna dair bir yazı bulunmuyor. Gönüllü olarak entegrasyon kursuna katılabilir miyim? Bu yazıyı nasıl alabilirim?
Bu linkteki evrakı BAMF’a göndererek gönüllü başvurabilirsiniz. Cevap gelmesi uzun sürebilir: BAMF Gönüllü Entegrasyon Kursu Başvuru Formu
3) Entegrasyon kursunu tamamladıktan sonra %50 geri ödeme almak mümkün müdür? Ne kadar sürer?
Entegrasyona başladıktan sonraki 2 yıl içerisinde eğer B1 dil kısmını ve Test Leben in Deutschland kısmını tamamlarsanız, ödediğiniz toplam paranın yarısını iade alma hakkı kazanırsınız. Bundan id app’i ile kolayca yararlanabilirsiniz ve 1 ay içinde paranız hesabınıza geçer. Bu linkten ulaşabilirsiniz: Geri Ödeme Başvuru Formu
4) Einbürgerungstest nedir? Kimler bu sınava girmeye ihtiyaç duyar?
Almanya’nın hukuk ve toplumsal düzenini, tarihi, politikası, kültürü ile ilgili bilgileri test eden bir sınavdır. Alman vatandaşı olurken ve kalıcı oturum başvurusu yaparken istenir. Testte 33 sorudan oluşan bir test kitapçığı verilir. Soruları yanıtlamak için 60 dakika süreniz vardır. Her soruda dört seçenek arasından doğru cevabı seçmeniz gerekir. En az 17 soruyu doğru yanıtladığınızda testi kazanmış olursunuz. Ardından Federal Göçmen ve Mülteci Dairesi (BAMF) tarafından kişisel test sonucunuzu gösteren bir belge verilir.
5) Einbürgerungstest’e nasıl hazırlanabilirim?
Bu linkte yer alan sorular içinden seçilen 33 soru sınavda karşınıza çıkacaktır. Soruları yaşadığınız eyaleti seçerek çalışmalısınız: Einbürgerungstest Hazırlık Soruları
6) Einbürgerungstest ve Test Leben in Deutschland arasındaki fark nedir?
Sorulan soru havuzu tamamen aynıdır, ancak Einbürgerungstest herkesin randevu alıp katılabileceği bir sınavken, Test Leben in Deutschland sadece entegrasyon öğrencilerinin, entegrasyon sürecinin en sonunda katıldığı bir sınavdır. İki sınavın sertifikası da, kalıcı oturum ve vatandaşlık başvurusu sırasında geçerlidir. Entegrasyon öğrencisi değilseniz, girmeniz gereken sınav Einbürgerungstest’tir. Entegrasyon öğrencisiyseniz ve Test Leben in Deutschland’a girdiyseniz, vatandaşlık ve kalıcı oturum için tekrar Einbürgerungstest’e girmenize gerek yoktur.
7) Einbürgerungstest terminini hızlı veren ve sonuçları da hızlı gönderen bir yer tavsiyeniz var mı?
Sınav termini anlık doluluğa göre değişiklik gösterebilir, ancak sınav sonuçları tek merkezde manuel olarak okunuyor, bu yüzden sonuçlar her yerde aynı geliyor, 8-12 hafta sürüyor.
8) Einbürgerungtest için uygun randevu nasıl bulunur?
Merkezdeki sınav yerleri yoğun olabiliyor, daha küçük yerleşim yerlerindeki sınav yerlerini kontrol edebilirsiniz. Şu linkten Hessen’deki sınav yerlerini bulabilirsiniz Hessen Sınav Yerleri
9) B1 sınavında speakingden geçtim ama yazılı kısımdan kaldım. Kalıcı oturuma başvururken bu kabul olur mu?
Hayır, B1 dil sertifikası olmadan, kalıcı oturum başvurusu için randevu alamazsınız.
10) Einbürgerungstest sonucu ne kadar sürede gelir?
Genellikle 8-12 hafta içinde sertifikanız adresinize gönderiliyor.